Kedilerde Üreme Sistemi
Rahim enfeksiyonu kısırlaştırılmamış dişi kedilerde yaygın bir üreme sistemi rahatsızlığıdır. Teşhis edilmezse ölümcül olabilir. Üretimde kullanılan dişi kedilerde düşüğü tetikleyen, yaygın kedi virüslerinin neredeyse hepsi olabilir. Erkek veya dişi kedilerin üreme sistemlerinde kanser köpeklerde ve insanlarda olduğu gibi yaygın değildir.
Dişi Kedilerin Tıbbi Rahatsızlıkları
En yaygın dişi üreme sistemi rahatsızlıkları rahim enfeksiyonu ve meme kanseri ölümcül hastalıklardır. Erken yaşta kısırlaştırma riski yok eder, bu yüzden kısırlaştırılan dişi kediler kısırlaştırılmayanlara oranla daha uzun süre yaşıyorlar.
Rahim Enfeksiyonu (Piyometra)
Rahim enfeksiyonu, yumurtlamadan sonra olasılık artıyorsa da, kedi çiftleşsin çiftleşmesin genellikle kızışma döneminin dört haftası içinde oluşur. Olması yakın rahim enfeksiyonunun ilk belirtileri bir müküs akıntısıdır (mükometra). Kedi klinik olarak iyi görünür ama rahmin içindeki müküs üreten hücreleri çoğalıp sistik endometrial hiperplazya adı verilen bir hastalığı oluşturmuştur. Bu klinik hastalığa neden olmaz ama müküs bakterilerin çoğalması için ideal bir ortamdır. Ya o mevsimde, ya da bir sonrakinde bakteriler çoğalır, müküsü irine dönüştürür. Serviks hâlâ açıksa, hastaların yaklaşık yüzde altmışında irin vajina yoluyla ve vulvadan dışarı rahme çıkar. Bu açık piyometradır. Eğer servisk kapalıysa, irin rahminde gelişir. Bu, klinik belirtileri daha çabuk gelişen kapalı piyomtradır. Piyometrası olan bir kedi:
- Daha sık susar;
- Daha sık idrara çıkar;
- İştahı azalır;
- Daha fazla dinlenir;
- Karnı şiştir;
- Genellikle ateşi normaldir;
- Serviks açıksa soluk yeşil, kremsiden kanlıya vajinal bir akıntısı olur. tedavi edilmediğinde bunu şok izler. Şok belirtilerinden bazıları:
- Kusma;
- Hızlı soluk alma;
- Hızlı nabız;
- Ateş;
- Bayılma.
Tedavisi: Acil bir ovario-histerektomi, tüm kapalı piyometralar ve çoğu açık piyometralardaki seçenektir. Üretimde kullanılan açık piyometralı dişiler doğal bir prostaglandinle (PGF 2alfa) ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Doğal prostaglandin birço kdiğer dokuyu da etkiler ve kedilerde belirgin bir rahatsızlığa neden olur.
Düşük: Kedi herpes virüsü (rhinoracheitis), enfeksiyoner enterit (FIE), enfeksiyoner peritonit (FIP), FIV ve FeLV gibi viral ajanlar en yaygın düşük nedenleridir. Aynı zamanda, kene ısırığından geçen riketsia Coxiella burnetti, düşüğe neden olabilir. Dışarı çıkan kedilerin yüzde yirmisi bu ajana maruz kalır. Cburnetti insanlara geçebilir ve Q humması denilen, kalp enfeksiyonuna kadar gidebilen bir hastalığa neden olur. Dışarı çıkıp kenelere maruz kalan kedilerde, düşük sırasında veya ölü doğumlarda her zaman eldiven kullanın ve tercihen bir maske takın.
Meme Tümörleri: Çoğu meme tümörü meme dokusunda göğüs uçlarına yakın, deri altında, sert, hareket eden kitlelerken, en agresif olanları hızlı, ağrılı şişmelere neden olur. Görsel olarak, tümörün bu türünü mastitten ayırmak olanaksızdır ve genellikle ikincil olarak bir bakteri enfeksiyonu olduğundan antibiyotikler başlangıçta şişlikte ve ağrıda azalma sağlar.
Korunma: Meme tümörleri riski ilk mevsimlerinden önce kısırlaştırılmış dişilerde çok düşüktür. İlk mevsiminden sonra kısırlaştırılanlarda da risk önemli ölçüde azalıyor. Daha sonraki mevsimlerde risk artar. Yaklaşık altı döngüden sonra kısırlaştırmanın riski düşürücü etkisi olmaz.
Tedavisi: Meme tümörlerini almak ve analiz etmek teşhiste en garantili yoldur. Ayrı kitleler kısmı mastektomiyle alınmalıdır. Agresif, enfekte olmuş tümörler özellikle nahoştur ve geniş eksizyona gerek olur. Çoğu meme tümörü kötü huyludur.
Erkek Kedilerin Tıbbi Sorunları
Erkek üreme sistemindeki çok az tıbbi sorun ölümcüldür. Bu yüzden erken kısırlaştırma erkeklerin yaş ortalaması üzerinde etkili olmaz. Erkeklerde en sık rastlanan sorun, inmeyen testislerdir.
İnmeyen Testisler: Fetusta testisler karın içinde, böbreklerin yakınında gelişir. Fetus geliştikçe haya torbalarına inerler. Bu iniş doğum ya da birkaç gün sonrasında olur, ama sadece bir tek testisin inmesi ya da hiçbirinin inmemesi de olasıdır. Tüm erkek kediler arasında sadece yüzde birinde inmemiş ya da kısmen inmiş testisler bulunuyorsa da, bu oran İran kedilerinde yüzde otuza kadar çıkar. Bu kalıtsal bir durumdur ve bu erkeklerin üremede kullanılmaması gerekir.
Tedavisi: Kısmen inmiş testisler ve karın içindeki testisler alınır.
Yorum Yok