Kedilerde Ağız ve Dişler
Ağız ve dişler sadece yemek için kullanılmaz. Savunma, temizlenme, araştırma, oynama ve çok daha fazlası için kullanılır. Bu yüzden geniş çapta potansiyel sorunlara açıktırlar.
Ağız Enflamasyon (Enfeksiyonu)
Viral enfeksiyonlar, dişlerin arasına ya da diş etlerine yabancı madde sıkışması, doğal gıdaların çiğnenmemesi, ağız temizliğinin yetersiz olması ve böbrek yetmezliği gibi metabolik hastalıklar ağrılı stomatit, kötü ağız kokusu ve yemede zorluğa yol açabilir.
Tedavisi: Balık kılçıkları gibi yabancı maddeler temizlenir ve diş sorunları düzeltilir. İkincil bakteriyel enfeksiyon yaygındır, bu yüzden, veterineriniz büyük olasılıkla antibiyotik verecektir. Tekrarların önlenmesi için asıl neden olan metabolik rahatsızlığın kontrol altına alınması gerekir.
Yabancı Maddeler
Kediler iple oynamayı severler ana ip dillerinde dolanabilir. İğin ucundaki iğne gibi yabancı maddeler gırtlağın sonuna ya da mideye takılabilir. Gırtlağında yabancı bir madde olan kedi öğürür, ağzına sinirle pati atar, salya akıtabilir ya da kusar.
Tedavisi: İpi görüyor ama nerede bittiğini göremiyorsanız çekmeyin. Hemen veterinerinize gidin.
Ağız Tümörleri
Oral tümörlere yaşlı kedilerde rastlanır. Çenede, dilde ya da damakta olabilirler. Çene tümörleri, tedavi edilmeyen diş kökü enfeksiyonlarının sonucu olan çene kemiği enfeksiyonundan ayrı tutulmalıdır. Ağızda herhangi bir şişlik ve kötü ağız kokusu varsa, hemen veterineriniz tarafından kontrol edilmeniz önerilmektedir.
Diş Eti Hastalığı
Hayatlarının bir döneminde, kedilerin çoğunda, yetersiz diş hijyeni ya da viral enfeksiyonlar nedeniyle bir diş eti hastalığı (gingivitis) gelişir. Yaygın belirtiler kötü ağız kokusu (haliosis) ve dişlerin kenar çizgisinde kırmızılıktır. Erken tedavi daha ciddi periodontal hastalığı önler. Ciddi ağız ülserleri ve diş eti hastalıklarına böbrek yetmezliği de neden olur. Yaşlı kedilerde herhangi bir diş tedavisine başlamadan böbreklerin kontrol edilmesi doğru olur.
Tedavisi: Amaç ağzı ve enfeksiyonu yok etmek, diş ve diş etleri arasında sağlıklı bir bağlantı kurmak ve dişin kullanım ve işlevini uzatmaktır. Dişler temizlenip parlatırı. ”Boyun lezyonları” olan dişler insanlardaki çürük dişlerle aynıdır, çekilmeleri doğru olur.
Diş Kökü Apsesi
Üst premolarlar, apselere en eğilimli olan dişlerdir. Apse ilk olarak göz altında şişliğe neden olur. Sonunda apse derinin yüzeyine çıkar. İrin ve kan akması genellikle ağrıyı azaltır.
Tedavisi: Genellikle diş çekilir.
Yorum Yok