Şahsi kar amacı olmadan resmi bir dernek olan Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği; İstanbul Veterinerler Odası’nda görevli veteriner hekim ve alanlarında uzman mühendislerden oluşan profesyonel bir yönetim kurulu tarafından yönetilmektedir. Ar-Ge çalışmaları 2010 yılında başlamış ve resmi olarak 23.11.2015 tarihinde kurulmuştur.
Hakkında
ALFA Kimdir?
ALFA'nın Hareket Mekanizması
Safkan Kedi Irk Üretimi bu konu hakkında eğitim almış kişi veya kurumlarca yapılması gereken çok ciddi bilgi ve sorumluluk gerektiren bir bilim dalıdır. Derneğimiz Dünya’da Kedi Irk Bilimine bilimsel olarak katkı sağlayan tüm global ve yerel kedi ırk derneklerinin yolunda gitmektedir.
ALFA Neden Kuruldu?
Dünya genelinde uzun yıllardır özenle korunarak üretilen Safkan Kedi Irkları’nın değeri, son yıllarda ülkemizde de farkedilmeye başladı. Ancak sadece maddi kazanç sağlamak amacı güden, Irk ve Cins Standartlarının Üretimi hakkında hiç bir bilgisi olmayan merdiven altı olarak tabir edilen üreticilerin ülkemizdeki safkan ırk gelişimine verdiği zarar çok büyük boyutlara ulaşmıştır.
Kedi showlarını, şecere sistemlerini ve yarışmaları Türkiye’nin her yerinde tanıtmak için çalışmalar yapacak olan derneğimiz ‘ Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği ’ ismiyle merkezi İstanbul’da olarak Türkiye genelinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Uzak ve yakın geçmişi incelediğimizde ilk kurulan değil, başarılı hedeflere ulaşmak için yeterli miktarda araştırma ve geliştirme yapan kuruluşların başarılı olduğunu görüyoruz.
Bu doğrultuda Türkiye‘deki kedi ırklarının doğru, şeffaf ve tarafsız olarak takip etmek için, 2010 yılından bu yana yaptığımız araştırmalarda bazı eksikler tespit ettik. Kedi ırklarının korunması hakkındaki geliştirme çalışmalarımız hedeflerimiz sayfamızdaki gibi hedeflendirilmiştir.
Hedeflerimiz
-
Bölüm 1
DERNEKLERİN YÖNETİM KURULUNUN EĞİTİMİ
WCF, CFA ve TICA gibi global kuruluşlarının; yarışma kuralları, düzenleri ve terminolojik terimleri konusunda bilgilendirileceği eğitimler düzenliyoruz. Dernek yöneticilerinin yarışma düzeni, kuralları, kedilerin genetik, ırk ve özelliklerini tam olarak öğrenmesinin ardından, organizasyonların düzen ve kalite seviyelerini arttırmayı amaçlıyoruz.
-
Bölüm 2
Yarışma Katılımcılarına Irk ve Yarışma Eğitimi
Yarışmalarda gördüğümüz diğer önemli eksiklerden bir taneside yarışmacıların kedilerin hakemlere sunumunu, kedilerin yarışma öncesi grooming uygulamaları vb. gibi konularda katılımcılara eğitimlerin verilmesi. Bu eğitimleri almamış kedi sahiplerini amatör klasmanında farklı yarışmalar düzenleyerek hızlı eğitim sistemini hayata geçiriyoruz.
-
Bölüm 3
Yarışma Alanının Düzeni
Şimdiye kadar gözlemlediğimiz yarışmalarda, her kedi sahibinin hakem masalarına gelmesi nedeniyle oluşan karmaşa ve düzen problemi nedeniyle yarışma planlanandan daha uzun sürmektedir. Bunun önüne geçmek ve hakemlerin daha kısa sürede daha fazla kediyi incelemesini sağlamak için kedi sahiplerinin, hakem masalarına gelmeden Steward’lar tarafından incelemeye getirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Steward tarafından sahibinden alınan kedi, hakem kontrolüne sunulur. Hakem incelemesi sırasında kedinin standart dışı veya yetersiz görülen kısımları belirlenir. Bu kısımların bir sonraki yarışmaya kadar, nasıl giderilebileceğine dair tanım ve bilgiler içeren bilgilendirme insert Steward tarafından kedi sahibine teslim edilir.
-
Bölüm 4
Yarışmanın Medya Çekimleri ile Tanıtımı
Yarışmalara katılım oranı her ne kadar yüksek olsada, dünya standartlarına ulaşacak düzeyde katılım adetlerine ulaşmak için medya organlarının kullanılması gerekmektedir. Yarışmaların tamanının kayıt altına alınması olsası eksik ve sorunların tespitini sağlayacaktır. Ayrıca görüntü kolajlarından oluşan özel kliplerle Türkiye’de ki medya kuruluşlarında özendirici etki yaratacak yayımlamalara destek olmak olarak daha fazla kedi sahibine ulaşmayı hedefliyoruz.
Hakkımızda Neler Söyleniyor?
Uzak ve yakın geçmişi incelediğimizde ilk kurulan değil, başarılı hedeflere ulaşmak için yeterli miktarda araştırma ve geliştirme yapan kuruluşların başarılı olduğunu görüyoruz. Derneklerin değil, yalnızca cat grooming standartlarının rekabet ettiği bir düzen kurmak için çaba sarf ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda kedi ırklarının kalitesini ve kayıt sistemini Türkiye'nin her yerine ulaştırarak, kedi show & yarışmalarına dünyada ses getirecek düzeyde katılımlarını sağlamak en önemli gayemiz. Bu doğrultuda Türkiye‘deki kedi ırklarının doğru, şeffaf ve tarafsız olarak takip etmek için, 2010 yılından bu yana yapılan araştırmalarda bazı eksikler tespit edildi. Sizlerin desteği ve Alfa'nın geliştirme çalışmaları sayesinde; amaçlanan hedeflere ulaşması çok uzun zaman almayacaktır.
Türkiye’de son yıllarda Kedi Irk Dernekleri’nin sayısı artmaya başlamıştır. Bazı dernekler kısa sürede kapansada bazıları aktif olarak faaliyet gösterme çabası içerisindedir. Derneğimizin temelini oluşturduğu Türkiye Kedi Federasyonu'nun hizmet verdiği alan, şu an aktif olarak faaliyet gösteren kedi ırk derneklerinden çok farklıdır. Bu nedenle hiçbir Kedi Irk Derneğine rakip olmadığımız gibi bir çoğuna da fayda sağlayacak teknolojik altyapının mimarı olmaktayız. Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Mantığını benimsediğimiz yolculuğumuzda, tüm derneklerin birlik olduğu güçlü bir federasyon oluşturana kadar çalışmalarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz.
Safkan kedi ırklarının korunması sokaklardaki sahipsiz hayvanları yok saymak değildir, aksine uzun vadede sokaklardaki sahipsiz kedilere fayda sağlayacak dikkat çekilmesi gereken bir bilinçlendirme çalışmasıdır. Sokak Kedisi diye tabir edilen kediler de birer ırka mensuplar. Kedilerde köpeklerde olduğu gibi 'Sokak Köpeği' diye bir kavram yoktur. Sokak Kedisi olarak adlandırılan Bombay de safkan bir ırktır. Evinde hareketli avcı ve sürekli oyun oynamaya hazır bir kedi isteyen herkes Bombay kediyi tercih edebilir. Sokak Kedisi kavramının oluşmasının temelinde, bizim önüne geçmek istediğimiz; kırma kedi üretiminin artması yatmaktadır. Örneğin; evinde hareketsiz, sakin ve uysal bir İran Kedisi beslemek isteyen bir aile daha uygun fiyatlı olduğu için kırma uzun tüylü bir kedi sahiplenir. Ancak kedinin gen haritasında fiziksel olarak İran Kedisi'nin uzunleri varken, kişiliğinde Bombay Kedi Irkının özellikleri olması nedeniyle evde çok hareketli ve avcı bir kedi ile karşı karşıya kalınır. Bir süre sonra kediyi sahiplenen ailenin eşyaları zarar görmeye başladığında bu kedinin sokağa atılması anlamına gelir. Bu nedenle Bombay de olsa Exotic Shorthair da olsa safkan olmalı ve aileler evde kendileri ile 15 yıl geçirecek kedilerinin özelliklerini seçebilmelilerdir. Bu şekilde sokağa bırakılan hayvanların oranında ciddi bir azalma olacağını görmek tartışmasız bir gerçektir. Bir aile her kedi ırkını sevmek zorunda değildir. Sadece bir kedi ırkını sevmesi onun hayvan sever olmadığı anlamına gelmemektedir.
Derneğimizin ana hedeflerinden bir taneside yetiştiricilerinin bilinçlendirilmesir. Yavru kedilerimizin sağlıklı gelişimi için gerekli olan tüm ihtiyaçları bizim kontrolümüzde hassas dengeler gözetilerek karşılanmaktadır. Her yeni doğan yavrunun, iyi bir bağışıklık sistemi kazanması için gerekli olan anne sütünü 5 haftalık olana kadar yoğun olarak emmesi gerekmektedir. Yavruların sindirim sistemi yaklaşık 5 haftalık olana kadar sadece annesinin sütünü sindirmek için uygundur. Zaman geçtikçe, süt şekeri (laktoz) daha zor sindirilmeye başlar. Bu dönemde sıvı beslenmeden, katı beslenmeye; kademeli olarak geçilir. Yavruların anne sütünden kesilme döneminin 1. aşaması olan sağlıklı beslenme alışkanlığını (Health Nutrition) kademeli olarak kazandırılmalıdır. Sütten kesilmenin 2. aşaması büyümenin en yoğun olduğu zaman dilimine özel olarak formülize edilmiş olan ‘yavrulara özel yüksek besin değeri olan platinum mamalar’ ile beslenmeye devam etmelidirler. Yavrular yaklaşık 7 haftalık olduğunda, yine bizim gözetimimizde sütten tamamen kesilerek ‘yüksek besin değerli platinium kuru mama’ ve ihtiyacına uygun ıslak mamalar ile beslenmeye başlamalıdırlar. Başarılı bir şekilde sütten kesilen yavruların sindirim sistemi hala hassas ve yeterince gelişmemiştir. Bu nedenle, evinize gelir gelmez aniden beslenmesinin değiştirilmesi doğru bir tercih değildir. Bu dönemde seçeneğiniz mamanın hızlı sindirilme özelliğinin yanı sıra, kedinizin ırkına özel beslenme gereksinimlerini de karşılaması gerekir. Ayrıca bu mama, yüksek enerji deposu besinlerle sinir ve bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için vazgeçilmezdir. Bu nedenle yavrular yeni ailesine ulaşmasından sonra, minimum 4 aylık olana kadar yüksek besin değerlerine sahip platinium mamalar ile beslenmesi bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı çok daha dirençli olmasını sağlayacaktır.
Günümüz şartlarında çocuklarının veya kendilerinin yalnızlığını gidermek, dost olarak sahiplenilen kedilerin bize yüklediği sorumlulukların farkına varmalıyız. Yoğun çalışma temposunda onların tıbbi ihtiyaçlarının atlandığını tespit etmiş bulunmaktayız. Kedimizin aşı zamanlarının yoğun iş temposu nedeniyle ertelenmesi, dostlarımızı telafisi çok zor olan hastalıklara karşı savunmasız bıraktığımız anlamına gelmektedir. Derneğimiz sadece safkan kedi ırklarının kontrol altına alınmasının yeterli olmadığı için onların daha sağlıklı metabolizmaya sahip olmaları için çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaların başında değerli vaktinizi harcamadan kedilerinizin tıbbi ihtiyaçlarını evinde gidermek vardır. Ekstra bir ücret alınmadan yapılan evde tıbbi bakım, aşılama ve tedavi hizmetleriyle onların daha sağlıklı bir hayat sürmeleri için çaba sarfetmekteyiz. Derneğimiz üyelerinin kedi bakımlarını evinde yapılması ve acil tedavi hizmetleri için toplanan bağışların yardımıyla; ekstra bir ücret almadan tedavi hizmetlerini gerçekleştirecek klinik ve pet ambulans hizmetlerini hayata geçirmiş olmanın gurur ve mutluluğu içerisindedir.