Kedilerde Deri ve Kürk Sorunları
Deri ve kürk sorunları veterinere gitme nedenlerinin %40’ını oluşturur. Kedinizin derisine veya kürküne bir şey olduğunu fark ederseniz bunun nedeni açıktır: Parazitler, özellikle de pire ve kulak akarları çoğu tahriş edici deri sorununun kaynağıdır. Hiç görmeyebilirsiniz ama tek bir pire enfeksiyon, kaşıntı, yalama, pul pul dökülme, kanama, kabuklanma, aşınma, ülser, yumrular ve tüy kaybına neden olabilir. tabii ki bu görülebilir deri değişikliklerinin başka bir çok nedeni olabilir. Veterineriniz kedinizi muayene ederek ve başka yöntemler kullanarak deri rahatsızlığının nedenini bulur.
Tanı Konulması
Doğru bir tanı konulmasının en kolay yolu bir tedavinin işe yarayıp yaramadığına bakmaktır. Başka bir seçenek olarak, veterineriniz kedinizin dersini halkalı solucan var mı diye ultraviyole ışığında inceleyebilir, bakteri ya da maya için smir, parazitler için ufak parça alabilir ya da hücresel değişikliklere bakmak için biyopsi yapabilir. Deri ve kan testleri, diyet ve çevre değişiklikleri, alerjik deri hastalıklarına tanı konmasında kullanılabilir.
Deri Hastalıklarının Belirtileri
Kedilerde deri hastalıkları kaşınmasından, tüy kaybından, pingment değişikliklerinden, görünür yumrulardan, kepeksi, kuru pullar ve döküntülerden ya da ıslak tahrişlerden anlaşılabilir. Deri hastalıkların çoğu çeşitli klinik belirtilere neden olur.
Kaşıntılı Deri
Kedinin kaşınmasının her zaman iyi bir nedeni vardır ama bunu belirlemek zor olduğundan bazen nedeni bulmak yerine kaşınmasına neden olur. Kaşınma ikincil bir enfeksiyona da neden olabilir. Kaşınmanın yanı sıra kediler kaşıntılı deriye fazla yalanma ve temizlenme tepkisi gösterirler. Bu, tüy kaybına ve açık yaraların kanamasına yol açar. Kaşıntılı deri ayrıca hoşgörü eksikliği, sinirlilik ve saldırganlık gibi kişilik değişikliklerine de yol açabilir.
Sivilce, Pullanma ve Döküntülü Deri
Püstül, küçük, kabarık, irin dolu sivilcedir; papül ise küçük, kabarık enfekte hücrelerle dolu sert bir sivilcedir. Patladıklarında deride tahrişe neden olurlar. Alerji, aslında bakteriyel bir deri hastalığı olmamasına rağmen püstül ve papüllerin en yaygın nedenleridir. Pullar derinin dış tabakasının genellikle kepek parçacıkları olarak soyulmasıdır. Pullanma bazen, derinin yağ üreten bezlerinin artan aktivitesi olan seboreyle ilgilidir. Deri hastalığının bir sonucu serum, kan ve enfekte hücrelerde oluşan kabuklardır.
Pire Isırığı Tehlikesi
Kaşınma ve tüy kaybının en yaygın nedeni basit bir pire ısırığıdır. Bazı kediler bir pirenin beslenirken bıraktığı beslenirken bıraktığı pıhtılaşma önleyici tükürüklerinden rahatsız olurlar. Fazla yalanma, özellikle de sırtta, tüy kaybına ve lokal kırmızı kabuklanmaya neden olur. Deri bozulur ve ülserleşir. Siz ve veterineriniz olaylar zincirini başlatan pireyi hiç göremeyebilirsiniz. Kediniz sıcak havalarda, diğer hayvanların da girebildiği yerlere dışarı çıkıyorsa, pirelerle temas halinde olduğunu varsayabilirsiniz. Tüyler arasında pire pisliği arayın, bunlar ıslandığında maun kırmızısına dönen siyah, parlak tozlar gibidir.
Tedavi: Ev hayvanlarınızdan birinde pire, akar ya da kene varsa, veterinerinizin tavsiye ettiği bir böcek ilacıyla tüm kedi ve köpeklerinizi tedavi edin. Evinizi de, olgunlaşmamış ya da kalan parazitleri yok edecek iyi bir ürünle temizlemelisiniz.
Ringworm ve Tinea
Halkalı soulcan özellikle çocuklara çok bulaşıcıdır. Hasta hayvanları tedavi olana kadar evin bir odasında yalıtın.
Tedavisi: Kedinizi Malaseb gibi antifungal bir şampuanla yıkayın. Ufak hastalıklı bölgeler bazen bölgesel tıraş ve antifungal bir krem ya da losyonun uygulanmasıyla başarıyla tedavi edilir. Sıklıkla kedilerin tepeden tırnağa tıraş edilerek, genellikle griseofulvin gibi bir ağızdan alınan bir antibiyoikle en az bir ay tedavisi gerekir. Belirtiler yok olduktan ya da fungal kültür negatif çıktıktan sonra bile, en az iki hafta tedaviye devam edin.
Tüy Kaybı
Alopesi ya da tüy kaybı genellikle lokal olur. Tüy büyüyemediği, kaşınılarak ya da yalanarak söküldüğü ya da aniden döküldüğü için olabilir. Tüy kaybının kedilerdeki en yaygın nedeni kaşıntı nedeniyle tetiklenen fazla yalanmadır. Diğer nedenlerin bazıları ise şunlardır:
- Parazitik ya da fungal enfeksiyon;
- Uyuz çeşitleri;
- Halkalı solucan;
- Çevresel ya da davranışsal nedenler;
- Yanıklar;
- İlaç tepkisi;
- Kortikosteroid ya da projesteron ilaçlara karşı enjeksiyon bölgesinde reaksiyon;
- Kalıtsal ya da hormonal nedenler;
- Fazla temizlik ve bakım, fazla yalanma;
- Fazla çalışan böbreküstü bezi;
- Sphynx cinsindeki kel desen.
Deri Yumru ve Şişleri
Bu kelimeler deri yumrularının ciddiyetini belirtmek için kullanılır.
Kedi Isırığı Yaraları
Kedi ısırığı, derideki kabartıların en yaygın nedenidir ve genellikle yüz etrafında, boyunda ve kuyrukta olur. İnsanlarda olduğu gibi erkekler dişilerden daha sık kavgaya karışır. Ciddi kedi ısırığı apseleri cerrahi akıtmayı ve temizliği gerektirir, antibiyotiklere neredeyse her zaman iyi cevap verir.
Yorum Yok