Kedilerde Beyin Hastalıkları

Omurga ve periferal sinirlerle bağlantılarıyla beyin kedinizin tüm hareketi düşünce, duyu, duygu, aktivite ve bedensel işlevlerini koordine eder. Kafatası hasarı davranış değişikliklerine, nöbetlere, koordinasyon bozukluklarına, felçlere ya da komaya yol açar.

Nöbet veya Krizler

Kedilerde Beyin Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği KrizGenel bir nöbet (kriz ya da çırpınma adı verilir) istemsiz kas hareketleri eşliğinde bilinç kaybı, ayakların havayı dövmesi, titreme ve yüz seğirmesini içerir. Bir nöbet sırasında, kedi sıklıkla salya akıtır, idrar ve dışkısını kaçırır. Gözbebekleri büyümüştür. Kısmi bir nöbette bu belirtilerin sadece bazıları görülür ve bilinç kaybı olması şart değildir. Nöbet hafif olabilir, art arda gelebilir ya da beş dakikadan uzun sürebilir. Kafatası yaralanması, beyinde yaralı doku olması, beyin tümörü, düşük kalsiyum dolaşımı, düşük şeker, hidrosefal, bağırsak kurdu larvalarının göç etmesi ya da organofosfat veya diğer zehirler nöbeti tetikleyebilir. Kedilerde nöbetin en yaygın nedeni olan epilepsi, beyindeki ani anormal elektrik hareketi nedeniyle olur.

Kedilerde Nöbet Çeşitleri

Bir nöbet şoke edici derecede dramatik ya da anlık bir dikkat kaybıyla karıştırılabilecek kadar belirsiz olabilir. Dramatik nöbetlerin üç aşaması:

Davranış değişiklikleriBunlar arasında huzursuzluk, endişe ve saklanma vardır.

NöbetBu aşamada kendini kaybetme ve bilinç kaybı, ritmik kasılmaların izlediği vücut sertleşmesi ya da tüm bacakların havayı dövmesi, idrar ve dışkı kaçırmayla salya akıtma görülür.

Bilincin geri dönmesiBu sırada bile kedi sersemlemiş, şaşkın ve geçici olarak ayakta duramaz durumdadır.

TedavisiFenobarbiton nöbetlerin tedavisinde en sık kullanılan ilaçtır. Fenobarbiton düzeyi kan örnekleriyle tespit edilir.

Koma

Kedilerde Beyin Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği KomaKoma kafa karışıklığıyla başlar, uyuşukluk haliyle ilerler ve bilinç kaybına gider. Beyin sarsıntısı gibi fiziksel yaralanma; kalp; böbrek ya da karaciğer yetmezliği; sıcak çarpması ya da yüksek ateş; kanda yüksek ya da alçak şeker; beyne giden oksijenin yetersizliği; enfeksiyonlar; toksinler ya da diğer koşullar buna neden olabilir.

Kediniz Nöbet Geçirdiğinde Neler Yapmalısınız?

  • Kendinizi koruyun. Kediniz istemeksizin sizi ısırabilir.
  • Kedinizi koruyun. Ensesinden tutarak tehlikeden uzaklaştırın. Başının altına ve etrafına yastık gibi yumuşak şeyler yerleştirin.
  • Kısa nöbetler için, kedinizi tatlı sözlerle ve yumuşak dokunuşlarla rahatlatın.
  • Altı dakikadan fazla süren nöbetler için kedinizi rahatlatın ama aynı gün veterinerinize gidin.
  • Bir nöbetten sonra kedinizin su içmesine izin verin.
  • Bir nöbetten sonra kedinizi bir odaya kapatın ve özellikle de zihni karışmışsa onunla birlikte kalın.
  • Dokunuşunuz ve tatlı sözlerini bazı kediler için hayati önem taşır.

Beyin Hasarları

Kedilerde Beyin Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği Beyin HasarıÇoğunlukla trafik kazalarından kaynaklanan beyin sarsıntısı, kontüzyon gibi beyin hasarları, zehirler, yılan sokmalarından kaynaklanan doğal zehirler ya da insan yapımı böcek ilaçları gibi nedenle de olur. Menenjit (beyin çevresindeki dokunun enflamasyonu) ve ensefalit (beynin kendisinin enflamasyonu) de beyin hasarına yol açar. Beyin hasarı olan kediler farklı davranıp, farklı hareket ederler. Nöbet, uyuşukluk, koma ya da felç görülebilir.

Tedavisitedavi neden bağlıdır. Ensefalitin en yaygın nedeni olan kuduzdan rutin aşılamayla korunulur.

Beyin Tümörleri

Kedilerde Beyin Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği TümörÇok nadir bir durumdur, beyin tümörlerinin yaklaşık 20.000 kediden birinde görüldüğü rapor edilmiştir. Yine de, gerçek oran daha yüksek olabilir. Klinik belirtileri arasında davranış ve huy değişiklikleri, nöbetler, dönüp, durmak, hareket ve yürüyüşte değişiklik, farklılaşan zihinsel yetenekler ve duyular, körlük ve yüz kaslarının sinirlerinin kontrol kaybı sayılabilir. Beyin taramalarının artmasıyla birlikte tümörler daha kolay tespit edilebiliyor.

TedavisiVeterineriniz semptomları kontrol eder ve yaşam kalitesini yükseltir. Bu genellikle antikonvülzan ve kortikosteroidlerin kullanımını içerir. İyi bir yaşam kalitesinin süresini uzatmak için veterineriniz radyoterapi, ameliyat ya da her ikisini birden önerebilir.