Kedilerde İlaç
İlaç vermenin en iyi yolu rüşvet vermektir. Mümkünse ilacı lezzetli bir şeyin içinde saklayın. Tabii ki, rüşvetle ilgili sorun kedilerin bunu anlayabilecek kadar zeki olmasıdır. koklar, tadar ve niyetimizi anlarlar. Bunun anlamı genellikle ilacı kedinize vermekten başka çare olmadığıdır. Çok az kedi ilaç yutmaya zorlanmayı kabullenir. Kararlı ama nazik olun. Daha sonra kedinizi tatlı sözlerle ve okşamayla ödüllendirin.
İlacı Yiyeceğin İçine Saklayın
Mümkün olduğunda hapı, et topağı gibi bir yiyeceğin içine saklayın. Sıvı ilaçları kedinin en sevdiği yiyeceğe karıştırın. Dikkat edin: Bazı ilaçların bazı yiyeceklerle birlikte verilmemesi gerekir, bu yüzden önce veterinerinize danışın. Bazı kedilere ağızdan ilaç vermek müthiş zor olabilir. Ama bir ilacın tarif edilen tüm tedavi süresini tamamlamak önemlidir. İlaç vermek konusunda zorluğunuz varsa veterinerinize danışın.
Kedilere Hap Vermek
- Kedinizle tatlı bir sesle konuşurken, kaçmasını ve sizi tırmalamasını önlemek için sıkıca tutun. Gerekirse büyükçe bir havluyla sarmalayın.
- Bir elinizin işaret parmağıyla baş parmağını üst azı dişlerinin arkasına yerleştirin, başı yukarı kaldırın ve serbest elinizi kullanarak alt çeneyi aşağı çekin.
- Alt çeneyi hafifçe sıkara ağzını açık tutmasını sağlayın ve tekrar serbest elinizi kullanarak hapı dilin mümkün olduğunca arka kısmına atın.
- Kedinizin ağzını hemen kapatın ve yuttuğunu görene kadar boğazını sıvazlayın.
- Ağzını açın ve hapın yutulduğundan emin olun. Kediler hapı saklamak konusunda çok başarılıdır.
Kedinize Kulak Damlasını Uygulamak
Etkili olabilmesi için kulak damlasının kulak zarına inmesi gerekir. Çoğu şişenin ve tüpün kulağa uyacak kadar büyük özel bir aplikatörü vardır, ama kulağa zarar verecek kadar da büyük değildir.
- Kedinizi bir masaya oturtun, yumuşak bir sesle konuşun ve gerekirse bir havluyla sarın. Kulağın açıklığındaki görünen pislikleri temizleyin.
- Kulağı bir elle tutun ve diğer elinizi kullanarak damlalığın ucunu kulak kanalına sokun.
- Damlaları kulak kanalına sıkın.
- Kulağı yerine geri bırakın ve kulak kanalına masaj yapın. Çıkan sesler ilacın kanalda ilerlediğini gösterir.
- Masaj yaptıktan sonra kediler genellikle başlarını sallar. Bir mutfak havlusu veya pamuk gibi bir malzeme kullanarak başını sallarken kulak kiri ve pisliklerin her yere saçılmasını önleyebilirsiniz.
- İyi davranışları övün ve kedinize bir ödül verin.
Kedinize Göz Damlası veya Merhemi Uygulamak
- Kedinizi masaya koyun, sakince konuşun ve gerekirse havluyla sarmalayın.
- Nemli pamuk kullanarak göz akıntılarını temizleyin.
- Damla tüpü ya da damlalığı tutan elinizi kedinin başına yaslayarak destekleyin, kedi aniden kıpırdayıp ilacın şişesinin gözüne girmesine neden olmasın.
- Damlayı ya da merhemi doğrudan göze uygulayın. Gözü kapatarak, vücut ısısının merhemi yumuşatmasını ve ilacın yayılmasını sağlayın.
- İyi davranışı için kedinizi övün ve bir ödül verin.
Kedinize İğne Yapmak
Diyabet tedavisinde genellikle insülin iğnesi yapılmasına gerek olur. Diğer koşullarda, kediniz yaban arısı ya da bir böcek tarafından ısırılıp anaflaktik şoka girdiğinde veterineriniz yaşam kurtaran bir iğne yapmanızı isteyebilir. İğne yapmak göz korkutucu geliyor ama ağızdan ilaç vermekten birçok biçimde daha kolaydır.
- İlacı şırıngaya çekin.
- Hava kabarcıkları tepeye toplanana kadar şırıngaya hafifçe vurun, sonra da iğnenin ucundan ilacın ilk damlası çıkana kadar tüm hava kabarcıklarını boşaltın.
- Kedinizi masada tutun ve sakince konuşurken kürek kemikleri arasından deri katını sıkıca kavrayın.
- Titremeyin bir elle iğneyi derinin altındaki, kasın üstündeki dokuya batırın, ardından şırınganın içindekini sıkın.
- Kedinizi iyi davranışı için övmeyi ve ödüllendirmeyi unutmayın.
Yorum Yok