Renk Kodlarının Özeti
Kedilerde Irk, Renk ve Desen Kodları; kedi dernekleri dışında çok nadir kullanılıyor. Kedi EMS kodlarının nadir kullanılmasının sebebini, Türkçe kaynakların sınırlı olması ve faydalarının bilinmemesine bağlıyorum.
Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği & Felinoloji Federasyonu nun kuruluş amaçları gereğince, ülkemizde ki; kedi ırk bilimi hakkında sınırlı bilgi ve materyalleri geliştirerek arttırmamız gerekiyor.
Bu doğrultuda felinolojinin alanlarından biri olan Kedilerde ırk, renk ve desen kodları yani EMS sistemini kullanabilmeniz için ihtiyacınız olan bilgi ve dökümanları tespit ettik.
İngilizce bilmeyen ve ya yüzlerce sayfa arasında kaybolmak istemeyen yetiştiricilerin, ihtiyacı olacak özet bilgiyi ve tabloları sizinle paylaşıyoruz.
Kedilerde Irk Renk ve Desen Kodları Nedir? Neden Kullanılır?
Kedilerde ırk, renk ve desenler ayrı ayrı kodlandırılır. Bu işlemden sonra tamamı tek bir koda yani EMS ye dönüşür. EMS nin açılımı ‘Easy Mind System’ Cream Point Türkçesi ‘Kolay Zihin Sistemi’ olarak çevrilebilir. İsminden de anlaşılacağı üzere EMS kodlarının kullanılma amacı bir kedinin ırk, renk ve desen isimlerini uzun uzun yazmak yerine bunu kısa bir kod olarak ifade ederek zamandan ve yerden kazanmaktır.
Örnek vermemiz gerekirse;
‘Exotic Shorthair Red Van Color’ yerine ‘EXO d 01’ olarak tanımlanabilir. Görüldüğü üzere Easy Mind System (EMS) kodları kedileri tanımlamak için düzenli bir karakter kombinasyonu kullanır.
EMS Kod Sistemini Bilmek Gerekir mi?
Easy Mind System (EMS) kodları kedilerin ırkından, rengine; renginden desenine kadar birçok konuda bilgilenmenizi sağlayacak bir sistemdir. Şuan için Türkiye’de şecere sistemleri dışında EMS sistemi yetiştiriciler arasında çok nadir kullanılıyor. Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa veya Ukrayna gibi safkan kedi ırkları konusunda öncü ülkelerin tamamında aktif olarak kullanılıyor.
Bu da Easy Mind System (EMS) kodlarının ne kadar başarılı olduğunu anlamamız için yeterli bir veri olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla yüksek standartlarda kedi yetiştiriciliği yapıyorsanız ve yurtdışında özel damızlık unvanlı kediler getirmek gibi planlarınız varsa Easy Mind System (EMS) kodlarının okunuşuna hakim olmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca istediğiniz kedi ırkının özel bir renk veya desenini arıyorsanız, Easy Mind System (EMS) yardımıyla Google da arama yapmak sizi daha doğru sonuçlara ulaştıracaktır.
Kedi Yetiştiriciliğini hobi için yapanlar ise her doğumdan sonra verdikleri ‘Batım Kaydı‘ evrakını doğru ve hatasız doldurmak için bu EMS sistemine hakim olmalıdır. Doğan yavru kedilerinizin renk ve desenlerinin yanlış yorumlanarak belgelendirilmesi kimsenin istemeyeceği bir durumdur.
Bunların dışında günümüz şartlarında kedilerin ırkı, deseni ve renkleri fiyatını belirleyen en önemli unsurlardan bazılarıdır. Dolayısıyla yüksek ırk standartlarında bir kedi alırken de Easy Mind System (EMS) sistemine ihtiyacınız olacaktır. ‘Bu benim işim değil bunu yetiştirici veya kedi derneği yapmalı.‘ diye düşünebilirsiniz. Ancak aldığınız kedinin, yetiştiricisi tarafından verilen bilgilerle aynı özelliklere sahip olup olmadığını anlamanız için bu sisteme ihtiyacınız olacaktır. Aldığınız kedinin anne ve babasının şecere belgesinde kontrol etmeniz gereken en önemli kısımlardan bir tanesi Easy Mind System (EMS) kodu olacaktır.
Kedinin büyümesiyle birlikte, renk ve desen standartlarında değişiklik olabilir. Böyle durumlarda kedi hakeminin talebiyle Easy Mind System (EMS) kodunun değişebileceğini ve bazı EMS kodu kullanmayan kedi derneklerinin de olduğunu unutmamanız gerekmektedir.
Kedi Dernekleri, Catteryler için Bu Kadar Önemli Bir Sistemi Neden Öğretmiyor?
Bu sorunun yanıtını birçok değişkeni hesaplayarak vermemiz gerekiyor. EMS Code sistemini baştan yaratmak zor ve uzmanlık isteyen bir iştir. Dolayısıyla dünyada kedi federasyonları arasında sadece kedi bilimine yatırım yapanlar bu listeyi hazırlayabiliyor. Bu seviyede olmayan federasyonlar ise, hakemlerinin değerlendirme standartlarını; diğer federasyonların EMS listelere göre belirlerler.
Dolayısıyla öncelikle şu soruları sormalıyız..
Bir dernek kendi bağlı olduğu federasyonun resmi EMS Code listesi olmadığı için, Fédération Internationale Féline (FIFe)’nin EMS kod listesini alıp; sayfalardaki FIFe reklamları yerine kendi dernek ve bağlı olduğu federasyonun ismini yazarak paylaşması doğru mu?
Her şeyden önce EMS çalışmalarını yapan federasyonun adını silerek sanki bu kodları bağlı olduğu federasyonun çalışmasıymış gibi paylaşmak, etik bir davranış mı?
Bu listeyi dernek sitesinin ücra bir köşesinde yayımlayıp bırakmak yetiştiricilerin bilinçlenmesi için yeterli mi?
1. Pembe Senaryo
Kedi derneklerinin yetiştiricilerini bu gibi ayrıntılarla sıkmak istememesi olabilir. Dernek batım kaydı, kedi renk kodlarının belirlenmesi gibi işlemler için var. Bu nedenle yetiştiricileri sıkmadan, fazla bilgiye boğmadan işlemlerini sonuçlandırmak; için Easy Mind System (EMS) sistemini kullanmıyor olabilirler.
2. Kapitalist Senaryo
Yetiştiriciler kedi derneklerinin yaptığı teknik işlemlere ne kadar uzak olursa, her teknik konuda dernekten hizmet alacağı için; kedi derneğine bağımlı olur. Yetiştiriciler derneklere ne kadar bağımlı olurlarsa, dernek bütçeleri o kadar fazla büyür. Yetiştiriciler şecere sisteminde ne kadar bilinçlenirlerse, derneğin yaptığı hatalar o kadar fazla fark edilir. Yetiştiricilerin teknik konulara olan hakimiyeti arttığında başka derneğe geçebilir veya kendisi bir dernek kurabilir.
3. İdealist Senaryo
Kedilerde Irk, Renk ve Desen Kodları teknik bir iştir. Bu iş kedi derneğinin yapması gereken hassas bir iştir. Derneğe yapılan bağışlar ve derneklerin varoluş sebeplerinden bir tanesi de yetiştiricilere bu gibi hizmetleri vermektir. Dolayısıyla herkes kendi işini yapmalıdır. Yetiştirici üst standartlarda olmak istiyorsa, felinoloji, mükemmel yetiştiricilik eğitimlerine katılarak kedilerde ırk, renk ve desen kodları öğrenebilir.
Geri Bildirim: Irk, Renk ve Desen Kod Tabloları | Easy Mind System (EMS) - Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme Derneği