Kedilerde İşleyen Yaralar
Yaralanmalar, özellikle de işleyen yaralar, kedilerde aldatıcı olabilir. Yaralandığında kedi normal davranmaya, böylece saldırılara açık durumunu gizlemeye çalışır. En ufak bir rahatsızlık durumuna dikkat edin. En nazik kedi bile canı yandığında ve korktuğunda ısırabilir ve tırmalayabilir. En yaygın iki yara türü derinin yarılmadığı kapalı olanlarla, derinin yarıldığı açık yaralardır. Açık yaralarda enfeksiyon riski yüksektir. Kırıklar da açık ve kapalı olabilir.
Kapalı Yaralar
Kapalı bir yarayı asla hafife almayın. Çok az bir zarar olmuş gibi görünebilirler ama tüm etkisi ancak birkaç gün sonra ortaya çıkan iç yaralanmalar olabilir. Yaralar ufak görünse de, veterinerinize telefon edin ve profesyonel tavsiyesini alın. Kapalı bir yaranın belirtileri şunlardır:
- Şişme;
- Acı;
- Renk solukluğu (derinin altındaki çürük nedeniyle);
- Belirli bir bölgede sıcaklık artışı;
- Deride çizikler gibi yüzeysel zarar.
Tedavi: Bir havlu kullanarak, vücudun kapalı yara olan bölgesini dikkatle kat kat sarın. Bu yaralı bölgenin hareket etmesini engeller. Veterinere gidene kadar açılmasın diye yapıştırın ya da iğneleyin.
Delikler ve Diğer Açık Yaralar
Kavga, hava tüfekler, çifteler nedeniyle oluşan delik yaraları hemen belirgin olmayabilir çünkü genelde çok az ya da hiç kanama olmaz. Delik yaraları pisliğe ve bakterilere açık olduğundan, enfeksiyon riski yükseltir. Kedinizide aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görürseniz, bir delik yarasını araştırın:
- Bir bölgeyi uzun süre yalıyorsa;
- Deride yeni bir yara kabuğu;
- Deride bir delik;
- Derideki tüylerde kan izi ya da sadece ıslaklık;
- Topallama.
Bir delik yarası bulursanız tavsiyelerini almak için veterineri aramanız faydalı olacaktır.
Geçici Kırık Tahtası
Kedilerin kırık bacağını geçici kırık tahtasına almak çok zordur. Bacak kırıklarını düzeltmeye çalışmayın. Oldukları gibi sabitleyin, bacağı bol miktarda pamukla ya da yırtılmış battaniye şeritleriyle sarın. Kumaşın içinde rulo haline getirilmiş gazeteyi koymak sertliği arttırır ve veterinere götürülürken acı çekmesini ve daha fazla yaralanmasını önler.
Bandajlamanın Temelleri
Bandajlar yaraları kuru tutar ve kedilerin kendi kendilerine verebilecekleri zararlar dahil daha fazla zarar görmelerini engeller. Ayrıca yaraların daha fazla kirlenmesini önler ve sızan sıvıları emer. Bandajlama kanama ve acıyı kontrol altına alacak biçimde hafif bir baskı yapar ve derinin altında serum kesesi oluşmasını önler. Bir kediyi bandajlamak genellikle zordur ve bu işin veterinerinize bırakılması uygun olur.
Turnikeler Kediler için Tehlikelidir
Bir bacağın kanaması sadece elle baskı uygulanarak genellikle durdurulabilir. Turnikeler tehlikeli olabilir. Örneğin, kediniz zehirli bir yılan tarafından ısırılmışsa, turnike sadece enflamasyonu arttırır. Bunun yerine, ısırılan bölgeyi sabitleyin ve oradaki kan damarlarının boyutlarının küçültmek için buz torbası koyun.
Yaralı Bir Kediyi Taşımak
Yaralı bir kediyi kaldırırken ve götürürken daha fazla yaralanmaya neden olabileceğinden kıvırmaktan ve bükmekten kaçının. Kediyi hantal bir battaniyeye sarın ve veterinere yolculuk için mukavva bir kutuya koyun.
Yorum Yok