Kedilerde Kan ve Dolaşım
Kalp rahatsızlıklarının en yaygın biçimi kalbin alt kısmının, karıncıkların kalınlaşmasıdır. Bu genellikle İran kedilerinde, Maine’nin Rakun kedisinde ve evcil kısa tüylülerde görülür. En sık görülen kan pıhtılaşma sorunu pıhtılaşmayı önleyici fare ilacıyla ölmüş bir fare yemektir. FIV ve FeLV enfeksiyonları rejeneratif olmayan aneminin en yaygın nedenleridir.
Hipertropik Kardiyomiyopati (HCM)
HCM en yaygın kalp rahatsızlığıdır ve gençlerle orta yaşlı kedileri etkiler. Çoğunlukla fark edilmez. Kalp hastalığı genellikle rutin yıllık sağlık check-uplarında ortaya çıkar. Veterineriniz hızlı kalp ritmini ve belki de akciğerlerdeki tıkanıklık sesini duyabilir. Nabız zayıf hissedilir. Tanı konulmamışsa, HCM’nin en yaygın göstergesi aortta pıhtılaşma oluşumuna bağlı ağrıdır.
Tedavisi: Kalp yetmezliği frusemide, dilitazem ve nitrogliserin gibi diüretiklerle tedavi edilir. Köpeklerde ve insan kalp hastalıklarında kullanılan ACE inhibitörleri yararlı olabilir. Bazı kediler temel yağ asitlerine (EFA) ve antioksidan selenyum ve E vitaminine cevap verirler.
Kan Pıhtıları
Tromboembolizm, femoral arterler olarak ikiye bölünerek arka bacaklara kanı taşıyan aorttaki bir kan pıhtısıdır ve kalp yetmezliğinin ağrılı bir belirtisidir. Hasta kediler ağlar ve dokunulduğunda serin olan arka bacak butlarını kullanamazlar. Prognoz kötüdür. Yaygın intravasküler coagülasyon (DIC) adı verilen bir rahatsızlık vücutta ufak pıhtılaşmalara neden olur. Genellikle kedi infeksiyöz peritoniti gibi bir hastalıkça tetiklenir. DIC bir zamanlar sanıldığından çok daha yaygındır.
Tedavisi: DIC, nedenin bulunup mümkünse yok edilmesiyle tedavi edilir.
Tiroid ve Kalp Rahatsızlığı
Fazla çalışan tiroid bezi kalp atışlarını ve verimini hızlandırır. Sonuç olarak, kalp odacıkları genişler ve kan basıncı yükselir. Fazla çalışan tiroidi olan her kedi kalp astalığı adayıdır.
Anemi
Anemi kan hücrelerinin eksikliğinden ya da yok olmasından kaynaklanan kırmızı kan hücresi yetersizliğidir. Halsizlik ve bitkinliğe yol açar. Anemi dış kanama sonucu olabilir ama ayrıca ülse, tümör, parazitler veya bağırsak rahatsızlığı dolayısıyla iç kanamalardan da olabilir. Aneminin en yaygın nedeni FIV ya da FeLV’dir. Parasetamol gibi bazı ilaçlar, kemirgen kapan yemleri de neden olabilir. Ağır bir pire istilası da yavrularda ciddi anemiye yol açar.
Tedavisi: Kanın kaybının kaynağı bulunur ve daha fazla kayıp olması engellenir. Gerektiğinde kan nakli yapılır. Kedi kanı yoksa, kan yerine kullanılan bir sıvı da uygulanabilir. Veterineriniz gerekliyse daha fazla açıklama yapacaktır. Fare ilacı zehirlenmesi K vitamini enjeksiyonlarıyla tedavi edilir.
Kedi İnfeksiyoz Anemisi (FIA)
FIA, ya da hemolitik anemiye Haemobartonella organizması neden olur. Belirtileri arasında iştah ve kilo kaybı, ateş ve depresyon bulunur. FELV ve FIV pozitif kedilerde çok yaygın olarak görülür, FIA büyük olasılıkla kan emen parazitler yayılır.
Tedavisi: Antibiyotikleri hemabartonelloz adı da verilen FIA’yı temizler ama kedi, hastalığı tekrar nüksetmeye hazır taşıyıcı olmayı sürdürür.
Yorum Yok