Mide Hastalıkları
Kedilerde mide sorunlarının en yaygın nedeni, tüy ve kürkteki pislikleri yutmalarına yol açan temizlenmeleriyle ilgilidir. Her ikisi de kusmaya yol açar. Yün, iğne ve iple oynamak öğürme veya kusmayla ilişkili yabancı madde komplikasyonlarına yol açar. Kedinin bağırsakları da etkilenmişse, çoğunlukla kusmaya ishal de eşlik eder.
Kusma
Kedinin kusmasının birçok nedeni olur. bazı nedenler ikincildir ama diğerleri yaşamı tehdit edici niteliktedir. Basit kusma genellikle önemsizdir, sürekli kusma ise daha sorunsaldır. Bazı kediler kusarken çok seslidir, ulur ya da feryat ederler, Genel olarak, bu bir kedi özelliğidir ve sorunun ciddiyetiyle ilişkili olmak zorunda değildir.
Akut kusma: Kediler doğal olarak tüy topağı ve bazen de kurtlar gibi midede olmaması gereken maddeleri kusarlar. Salya akıtmayla başlayan kusma genellikle hareket bulantısı sonucudur.
Tedavisi: Bunun dışında sağlıklı olan kedilerde, kusma sonrasında yiyecek ve suyu birkaç saatliğine kesin.
Aralıklı Kusma: Bunun nedeni bir yiyecek alerjisi, ülser veya tümörler gibi metabolik hastalıklardan kaynaklanan daha ciddi bir rahatsızlık olabilir. Aralıklı kusma birkaç günden fazla süredir varsa veterinerinize danışmanızı tavsiye ederiz.
Sürekli Kusma: Tekrarlanan kusma basit bir mide iritasyonu ya da hayati önemi olan engelden kaynaklanabilir. Bu veterinere hemen gitmeyi gerektiren bir uyarıdır.
Projektil Kusma: Bu genellikle yiyeceğin mideyi terk etmesini zorlaştıran bir engelden kaynaklanır.
Kan Kusma: Kan kusma mide ya da ince bağırsak ülseri, zehirlenme, yabancı maddeler, tümörler ya da ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir.
Sadece köpek ya da safra kusma: Bu alerjik gastirin hafif bir türü olabilir. Hastalanan kediler genellikle günün aynı saatlerinde, köpük ya da safra kusar ama bunun dışında sağlıklıdırlar.
Tedavisi: Diyet değişikliği etkin olana kadar kortikosteroidler verilir.
Kusmanın Tedavisi
Kusmanın nedeni, ciddiyeti, kedinin yaş ve vücudunun formuna bağlı olarak kusmadan sonra 4 ile 24 saat arası yiyecek vermeyi kesin. Sık sık az miktarda su verin. İçme suyuyla karıştırılan toz elektrolit solüsyon da yararlı olur. Yeniden yiyecek vermeye başladığınızda, ufak, sık porsiyonlar halinde lezzetli, az yağlı, az protein içeren, mideyi çabuk terk edip bağırsaklara girecek yiyecekler verin.
Regürjitasyon (Geri Çıkarma)
Kusmadan farklı olarak geri çıkarma yiyeceğin yemek borusundan neredeyse hiç çaba gerekmeksizin ağızdan geri çıkmasıdır. Bu kusmayla karıştırılabilir. Yemek borusu sorunları kedilerde nadir görülür, gerçi 1990’larda Büyük Britanya’da kedi disotomisi adı verilen yemek borusu gevşemesi ve geri çıkarmaya neden olan hastalıkta artış görülmüştür. Hâlâ görülüyor.
Tedavisi: Kediler sık, yüksek kalorili yiyeceklerin yüksekçe yerlerde verilmesi, böylece yerçekiminin yiyeceğin yemek borusundan geçmesine yardımcı olmasıyla tedavi edilir. Yemek borusunun normal aktivitesini uyarmak için bazen ilaçlar da kullanılır.
Yorum Yok