Kedilerde Solunum Yolu Hastalıkları
Sorunlar, bir burun gıdıklanması dolayısıyla hapşırmadan göğüsteki bir travma dolayısıyla zor nefes alma ve şoka kadar, solumun sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. Enfeksiyonlar genellikle üst ve alt solunum sistemleriyle sınırlıdır ama calicivirus grip enfeksiyonu özellikle yavrularda ikincil zatürreeye neden olabilir. Neredeyse hemen hemen her solunum sistemi rahatsızlığı hapşırmaya, burun akıntısına ya da kedinizin soluk alış biçiminde değişikliğe yol açabilir.
Kedilerde Hapşırma
Burun akıntısıyla birlikte olsun olmasın hapşırmanın en yaygın nedeni kedi grip virüslerinden biridir. Kedi gribi tüm kedilerin %13 ile 20’sini etkiler. Alerji ve çevresel rahatsızlık ikinci yaygın nedendir. Solunum yolları tümörleri nadir olur, oluştuklarında %75’i burunda olur ve hapşırmaya yol açar. Beyaz derili ya da tüylü kedilerin burun tümörü olasılığı diğer kedilerden 13 kez daha fazladır. Yoğun hapşırma bir burun kanamasına yol açabilir. Eğer hapşırma herhangi bir tür akıntıyla birlikteyse, 24 saat içinde veterinerinize görünmeniz tavsiye edilir.
Kedi Gribi: Üç virüsten biri ya da klamidya adı verilen mikobakteri dolayısıyla gerçekleşir. Reovirüs genellikle hafif göz enfeksiyonuna yol açarken klamidya iki haftalık antibiyotik kullanımına cevap veren ciddi göz enfeksiyonuna neden olur. Calicivirus ve rhinotracheitis sık hapşırma, yoğun burun akıntısı, yapışkan ve akan gözleri, ağızda ülser ve açık yaralarla en ciddi belirtilere neden olanlardır. Ateş, koku ve iştah kaybı ve hatta eklem şişmesiyle yavrularda topallama görülür. Kediler, bu virüslerin yol açtığı ciddi hastalıklardan korunabilir ama aşı hafif enfeksiyonları önlemez. Kediler calici ya da rhinotracheitisten iyileştiği halde gizli bir taşıyıcı haline gelip diğer kedileri enfekte edebilir. Fiziksel ya da duygusal stres altında bir rhinotracheitis gribi formu olan herpes virüsü, virüs reaktive olduğunda nüksedebilir.
Sinüzit: Sinüslerdeki ikincil bakteriyel ya da fungal enfeksiyon, tedavi edilmeyen bir virütik kedi nezlesi döneminin ardından ortaya çıkabilir. Akıntı, hapşırmanın bol miktarda yeşil, sarı madde eşliğinde aniden ortaya çıkışını tetikleyebilir. Ayrıca göz enfeksiyonu (konjunktivit) da olabilir. Farklı bir sinüzit formunda da kuş pisliğinde bulunan bir fungus olan kriptokokun neden olur. Bazen ”güvercin sever hastalığı” adı da verilen kriptokok bağışıklık sorunu olanlar için ciddi bir sağlık riskidir. Sinüzit, uzun dönemli antibiyotik tedavisiyle bile kontrolü güç bir hastalıktır.
Kedilerde Öksürme
Öksürükleri genellikle kuru ve balgamsız olan kedilerde, balgamlı öksürük nadir görülür. Bunun nedeni alerji, hava kirliliği, enfeksiyon ya da hava yollarına girmiş yabancı bir cisim olabilir, ama aynı zamanda göğüs boşluğunda ya da hava yollarında sıvı, akciğer hastalığı ya da yaralanması, tümörler ya da parazitler olabilir.
Solunum Sorunları
Bir solunum sorunu, fiziksel engel, göğüs yaralanması, zatürree, travma, tümör, kalp yetmezliği, zehirlenme, alerjik reaksiyon, ısı çarpması, çökmüş akciğerler ya da yırtılan diyafram dolayısıyla olabilir. Kedinizin normal soluk alma biçimindeki bir değişiklik korku, acı ya da şoktan kaynaklanabilir. Göğüste ya da karında oluşan sıvı toplanmasıyla ilgili solunum sorunları sinsice gelişebilir. Bir yaralanma, kalp yetmezliği, karaciğer rahatsızlığı ya da potansiyel olarak ölümcül bir viral enfeksiyondan dolayı sıvı toplanması olabilir.
Hızlı, sığ soluma: Kediler egzersiz sonrası hızlı soluma eğilimindedirler ama şok, zehirlenme, ısı çarpması ya da acıdan da hızlı soluyabilirler. Kedinizin soluk alma oranı ağır bir egzersiz gibi bir neden yokken aniden yükseldiyse hemen veterinerinizi arayın.
Ağrılı soluk alma: Zor, ağrılı soluk alma her zaman önemli bir belirtidir ve genellikle hızlı soluk alma eşliğinde olur. Nedenleri arasında kalp ya da hava yolları rahatsızlıkları; göğüs boşluğunda sıvı; akciğer hastalığı; (akciğer yetmezliği dahil) travma ve tümörler yer alır. Aynı gün veterinerinizle görüşün.
Gürültülü soluk alma: Bir kedide, gürültülü soluk alma her zaman endişe nedenidir. Nedenleri arasında akciğerlerde sıvı veya üst solunum yollarını etkileyen, yabancı kitle ya da tümör gibi bir engel olması bulunur. Aynı gün veterinerinizle görüşün.
Kedilerde hırıldama ve astım: Hırıldama, genellikle astımla bağlantılı, bir akciğer rahatsızlığı, hava yollarında enfeksiyon (bronşit) belirtisidir. Astım hafif öksürüğe ve hırıltının yanı sıra açık ağızla soluk almaya neden olur. Bazen astım hızlı gelişir, akut solunum yolları sıkıntısına yol açar. Astım, enfeksiyon ya da tahriş edici maddelerin solunmasıyla tetiklenebilir. Ayrıca bağışıklıkla ilgili alerjik bir tepki geliştirilmiş olabilir. Siyam kedileri astıma diğer kedilerden daha eğilimlidir.
Tedavisi: Hastalık kortikosteroidlere cevap verir. Bronkodilatörler de kullanılabilir. Eğer kediniz hırıldıyor ya da bir astım krizi belirtileri gösteriyorsa, hemen veterinerinize gidin.
Sıcak çarpması: Kediler sıcak yerleri severler. Çalıştırmadan önce her zaman çamaşır kurutma makinenizin içini kontrol edin. Asla kedinizi sıcak havalarda, hatta soğuk güneşli havalarda bile kalorifer çalışırken arabada bırakmayın.
Tedavisi: Kedinizin solunum sıkıntısı sıcak çarpmasından kaynaklanıyorsa onu bir lavabo ya da küvete koyup üzerine, özellikle de başına suyu açın ve suyun lavaboyu doldurmasını sağlayın. Başka bir seçenek olarak, kediyi bir su havuzuna koyun ya da hortumla iyice ıslatın. Başının üzerine konulacak bir paket dondurulmuş bezelye de beyindeki sıcaklığı düşürür.
Tıkanma
Tıkanma gırtlak tahrişi nedeniyle olur. Boğulma herhangi bir nedenle nefes borusu bloke olduğunda gerçekleşir. Acil bir durumdur.
Tedavisi: Kedinin bilinci yerindeyse, yapmanız gereken ilk şey, büyük bir dikkatle gırtlaktan tıkanıklığa neden olan şeyi parmaklarınızı kullanarak almayı denemektir. tıkanan bir kedinin çok büyük bir sıkıntı içinde olduğunu ve ısırılma ve tırmalanma riskinizin yüksek olduğunu bilin. Hemen veteriner yardımı alın.
Diğer nedenler: Bazı nesneleri yutmak boğulmanın tek nedeni değildir. Bir böcek ısırmasına alerjik reaksiyon ya da ağızdaki bir arı sokması da dilin şişmesine neden olur. Boyun yada gırtlaktaki fiziksel yaralanmalar da şişme ve boğulmaya yol açabilir. Bir kedi kendi kusmuğuyla tıkanabilir. bu tür durumlarda hemen veteriner yardımı alın.
Boğulma Nasıl Önlenir?
İğneden kemik parçalarına kadar çeşitli nesneler boğulmaya neden olabilir. kemik, ağzın arka tarafındaki dişlerin arasına takıldığında da sorun yaratabilir. Bunu çöpünüzü evin içinde veya dışında kapaklı çöp bidonlarında tutarak önleyin. Kediler iplikle oynamayı çok sever. Dikiş diktikten sonra her şeyinizi dikkatle toplayın. kedinizin ağzından sarkan bir ip görürseniz nazikçe çekin. Diğer ucu kedinin yemek borusu, mide ya da hatta bağırsaklarında olabilir. Aynı gün veterinerinizi görün.
Yorum Yok