Kedilerde Üriner Sistem Hastalıkları

Üriner Sistem Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları KorumaBöbrek yetmezliği, böbreğin dörtte üçünden fazlasının işlevinin kaybında söz konusudur. Aniden oluşabilir ama daha sıklıkla yavaştır ve kornik olarak adlandırılır. Böbrek yetmezliği bir yaralanma, hastalık ya da bağışıklık hastalığıdır, ama aynı zamanda geçen yılların önlenemez bir sonucudur. mesane ve idrar yolunu da içine alan alt üriner sistem hastalıkları yüz kediden  birini etkiler, gerginlikle başa çıkılması, diyetin ve idrardaki asidin değiştirilmesiyle kontrol altına alınır.

İdrarın Özellikleri Önemlidir

İdrarın miktarı ve niteliği böbrekteyi ya da alt üriner sistemdeki sorunlar konusunda ipucu verebilir. artan idrara çıkma böbrek yetmezliğinden kaynaklanabilir, bunun dışında:

  • Diabetes mellitus;
  • Karaciğer hastalığı;
  • Karın enfeksiyonu;
  • Fazla çalışan böbreküstü bezleri;
  • Az çalışan böbreküstü bezleri;
  • İlaçlar ya da diyet;
  • Ağrı, ateş ya da değişen davranışlar;
  • Hipofiz bezi veya antidiüretik hormon eksikliği, diyabet de nedenler arasında sayılabilir.

İdrarda Kan

Kedinizin idrarında kan fark ederseniz (haematuria), aynı gün veterinerinize gidin. Haematurianın tıbbi nedenlerinden bazıları:

  • Tavma;
  • Ciddi üriner sistem enflamasyonu hastalığı;
  • Mesane veya böbrek taşları;
  • Warfarin gibi fare ilaçlarıyla zehirlenme.

Akut Böbrek Yetmezliği

Bu ciddi hastalık genellikle, kalp yetmezliği, şok, ciddi enfeksiyon ya da ilerlemiş tümör gibi sistemik hastalıklar benzeri üriner sistem dışındaki rahatsızlıklardan kaynaklanır. Örneğin etilen glikol-antifriz gibi belirli zehirler ani böbrek yetmezliğine neden olur. Hastalanan kedi iştahını kaybedip güçsüz ve uyuşuk hale gelir ve bayılır. Kusma ve ishal de olabilir. akut böbrek yetmezliği çok aniden gerçekleştiğinden susama ve idrardaki artış görülmez.

TedavisiHemen damardan sıvı tedavisi hayatta kalma açısından büyük önem taşır. Yukarıdaki belirtileri gösteren kediler mümkün olduğunca çabuk bir veteriner tarafından görülmelidir.

Kronik Böbrek Yetmezliği

Bu, yavaş, sinsice gelişen ve genellikle yaşlı kedileri etkileyen bir hastalıktır. İlk belirtileri artan idrara çıkma ve susama, biraz yavaşlama ve kilo kaybıyla kürkün zayıflamasıdır. Halsizlik artar ve hafif öğürmeler başlar, bunu köpüklü kusma ya da yiyecekleri kusma izler. Ayrıca ağız ülserleri de gelişir. Titreme ve denge kaybı gelişir, hafif nöbetler başlar.

TedavisiDiyet yönetimi kronik renal yetmezliğin temel tedavisidir. Bunun yanı sıra, bazen deri altına sıvılar verilir. Çoğu ilaç bedenden böbrek yoluyla atıldığından kedinin aldığı doz tekrar değerlendirilmelidir.

Kronik böbrek yetmezliğinin ilk belirtilerinden biri, kedinizin içtiği su miktarının artmasıdır. Bunu fark ederseniz, bir gözünüz üzerinde olsun ve diğer semptomları arayın, endişeniz olursa veterinerinizi görün.

Diyet ve Böbrek Yetmezliği

Üriner Sistem Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları Koruma ve Denetleme DerneğiBeslenme uzmanları proteini azaltılmış diyetin böbrek yetmezliğinde çok az etkisi olduğunu söylüyorlar. Üreminin üstesinden nitrojen dengesinin korunmasıyla gelinir ve bu da diyette fosforun azaltılmasıyla yapılır. Protein fosforun ana kaynağı olduğundan ortalama miktarda yüksek nitelikli protein tavsiye edilir. Diyeti Omega-6 çoklu doymamış yağ asitleriyle desteklemenin böbreğe zarar verdiği görülürken, Omega-3 desteğinin böbrekleri koruduğu ve olasılıkla kan basıncını düşürdüğü görülüyor.

Bu asitleri içeren Omega-3 ek besinleri ya da diyet, böbrek yetmezliği olan kedilerde etkin bir tedavi olabilir. Sertbest radikaller böbrek hücre zarlarına zarar verir. Çok özel kedi mamalarında bulunan antioksidan diyeti serbest radikalleri avlayarak böbrek hasarını azaltmaktadır. Yeni yiyecekleri eskisiyle karıştırarak yavaş yavaş verin. Yiyeceği, kedinize vermeden önce biraz sıcak su katarak ya da tuzsuz ton balığı konservesi ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.

Alt Üriner Sistem Hastalıkları

Kedi alt üriner sistem hastalığı (FLUTD) mesane ve idrar yollarını etkileyen bir rahatsızlıklar birleşimidir. Her yıl kedi nüfusunun yüzde biri FLUTD’un bir türünden rahatsızlanıyor. Bu kedilerden bazılarının ağrılı, hatta ölümcül üriner sistem engelleri oluyor, ama çoğunun rahatsızlığı obstrüktif olmayan FLUTD’tur. FLUTD her kedide obstrüktif olmayan sistite neden olabilirken, daha ciddi, obstrüktif FLUTD kısırlaştırılmış, fazla egzersiz yapmayan, kilo fazlası olan, kuru mama yiyen, evin içindeki kedi tuvaletini kullanan ve dışarı çıkamayan erkek kedilerde oluyor.

Ağrı ve İdrar Zorluğu

Ağrılı ya da zor idrar yapmanın teknik adı olan dizüri kedinizde şunlara neden olabilir:

  • Ikınma;
  • Tuvaletinde daha uzun süre çömelme;
  • Tuvaleti daha takıntılı biçimde kazma;
  • Penis ya da vulvayı daha sık yalamak;
  • Ağlamak;
  • Dokunulduğunda huzursuzlanmak;
  • Tuvaleti daha sık ziyaret etmek;
  • Kan, tortu ya da müküs işemek.

Obstrüktif Olmayan FLUTD

Kedilerin yaklaşık yüzde altmış beşi, mesanenin iç duvarında değişikliğe yol açan idyopatik sistit adı verilen bir sistitten mustarip olur. Mesanenin astarı mikrop ve kristallerin mesane duvarına yapışmasını önleyen ince bir koruyucu müküs (glikosaminoglikan ya da GAG) tabakasıdır. Mesane astarı sinir iletimiyle, idrardaki potansiyel olarak zehirli maddeler (kristaller gibi) arasındaki etkileşim bir mesane duvarı enflamasyonuna ya da sık idrara çıkma ya da irar yapmada zorluğa yol açar. Çoğu durumda kendiliğinden beş gün içinde geçer ama bazıları tamamen tıkanmaya kadar gelişme gösterir. Tüm durumlar ağrılıdır.

Obstrüktif FLUTD

Üriner Sistem Hastalıkları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Alfa Kedi Irkları Koruma ve DenetlemeMesanedeki kum (kristaller) ya da taşlar (ürolitler) üriner sistem obstrüksiyonlarının yüzde onunu oluşturur. Kedilerin yüzde altmışında, enfekte olmuş mesane duvarından sızan maddeler idrar yollarında birikerek üretral bir tıkaç oluşturur. Kedi ayrıca üriner ristaller de üretmişse, bu tıkaçta birikir ve tam bir obstrüksiyona yol açar. İdrarda biraz kristal bulunması daha önce bir hastalık geçmişi yoksa pek önemli değildir. Aynı biçimde, idrarda kristal olmaması mesanede taş olmadığını anlamına gelmez. Bazı taşlar kum dökmez.

TedavisiTedavide önemli olan altta yatan nedeni yok etmektir. Bu bazı kedilerde gerginlik olabilir diğerlerinde ise taş oluşumudur. Enfeksiyon nadir bir neden olduğundan, antibiyotikler nadiren işe yarar, yine de bazı antibiyoiklerin ağrı giderici, antispazmotik etkisi vardır. Üriner sistem obstrüksiyonu olan kedilerin ağrıları olur. Ikınma bazen kabızlıkla karıştırılabilir ve dışkılamak için ıkındıkları sanılır. Bir kateter kullanarak veterineriniz engeli mesanenin içine geri itmeye çalışacaktır. Bu mümkün değilse, şişen mesane karın duvarından sokulan bir iğneyle çekilerek indirilir.

İdrar PH’ı diyetle ayarlanır ve dikkatle izlenir. Bu evde günlük olarak PH çubuklarıyla yapılabilir. (İdrarın PH’ı her yemekten birkaç saat sonra doğal olarak artar.) Mesane duvarını kaplayan müküs tabakasını korunmak önemlidir Teoride, bu, diyete N-asetil glükosamin GAG ekleyerek sağlanır. Her durumda, tedavide su alımını arttırmak gerekir. Bu kuru mama yiyen kedilerde en kolay genellikle yüzde sekseni nem olan yaş mamaya geçilerek başarılır.

Diyet ve Alt İdrar Yolları Hastalığı

Ana kedi maması üreticileri taş sorunu olan kedilere uygun diyet hazırlarlar. Ama koşullar ne olursa olsun, tedavi açısından su alımı gereklidir. Bu, kuru mama yiyen kedileri ıslak mamaya çevirerek kolayca halledilir, çünkü bu mamaların %80’i sudur.